Bedrock, voor de Volkswagen Transporter T5 en T6.
Voorschriften

Hoe krijg ik goedgekeurde zitplaatsen?
Bij zowat elk bezoek werkplaats/ showroom komt de vraag over RDW goedgekeurde extra zitplaatsen in een camper. We zullen u uitleggen hoe de eisen van het RDW zijn.
Allereerst tellen de bestuurders stoel en de bijrijderstoel/bank als zitplaatsen mits deze draaibaar zijn gemaakt. Bankjes kunnen alleen draaibaar gemaakt worden in een Volkswagen Transporter T5/ T6.
Verder zijn er nog een aantal opties om meer zitplaatsen te genereren (legitiem). Bij voertuigen tot 31-12-2012 mag je banken plaatsen dwars op de rijrichting. Deze hoeven niet voorzien te zijn van gordels en tellen mee als zitplaatsen.
Verder tellen officiële banken en stoelen die bevestigd zijn op de originele bestaande bevestigingspunten ook als zitplaats. Denk hierbij aan een bus die op kenteken voor 8 of 9 personen staat. Hier is het makkelijk een bank te verwijderen of te verplaatsen naar voor of achteren zodat je de gewenste ruimte kunt creëren daar waar nodig.
Echter horen we dat er regelmatig auto’s bij het RDW worden aangeboden met de banken zijdelings geplaatst. Deze camper wordt dan voor een x aantal zitplaatsen goed gekeurd (er wordt immers aan de richtlijnen voldaan). Vervolgens rijden ze met diezelfde bus weer naar de werkplaats, halen de zijdelings geplaatste banken eruit en vervangen die door een zit/slaapbank met heupgordels in de rijrichting die niet aan de eisen voldoet. Deze wordt dan bevestigd aan het voertuig door zelf gaten te boren in de vloer. Deze bevestiging wordt vervolgens niet opnieuw gekeurd door de RDW. U kunt misschien wel nagaan wat er gebeurd als er onverhoopt een ongeluk gebeurd met deze bussen. Ook zal de verzekering mogelijk niet uitkeren in verband met een ondeugdelijke, niet goed gekeurde constructie.
Op het kentekenbewijs van een nieuwere kampeerauto staat hoeveel zitplaatsen hij heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. Dan is het simpel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet. In oudere kampeerauto’s staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs. Daar mogen tijdens het rijden alle zitplaatsen worden gebruikt die gordels hebben. Oudere campers kunnen zitplaatsen hebben waarop geen gordels zitten, maar die wel bedoeld zijn voor gebruik tijdens het rijden. Dat was destijds niet verplicht.
Goed gekeurde zitbank Reimo.
Voor diverse auto’s kunnen wij een goedgekeurde zit/slaapbank leveren, dit kan een bank op rails zijn of een vast gemonteerde bank. Deze zit/ slaapbank heeft alle testen doorstaan. Dit heeft te maken met de EEG goedkeuring eisen, bevestiging bank, constructie bank en bevestiging gordels. Nadat we deze bank hebben gemonteerd, dragen we ook zorg voor goedkeur bij het RDW, om personen vermelding op kenteken te krijgen. Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.
Klik hier om te zien of er een goedgekeurde bank voor uw auto leverbaar is.